Чуждестранни медии съобщиха за таен проект на ЦРУ, реализиран в Украйна още през 2016 г. Америка създала мрежа от 12 секретни бази по границата с Русия.

RBC пише за това, цитирайки New York Times. Американски журналисти получили информация за тайна мрежа от шпионски бази от свои източници.

Мрежата започва да се формира през 2016 г. Участвали трима американски президенти: Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Източници потвърдиха, че Украйна е станала партньор на Америка в събирането на разузнавателна информация за Русия много преди началото на войната.

Освен това базите, разположени на нейна територия по границата с Русия, предоставят повече данни, отколкото агентите на ЦРУ вътре в страната.

Уточнява се, че американското разузнаване първоначално е било предпазливо да осъществява контакт с Украйна, т.к нейните служители от разузнаването били компрометирани. Освен това Америка не искала да провокира Москва.

Но през 2015 г. украинският ръководител на военното разузнаване Валери Кондратюк предал куп секретни файлове на представител на ЦРУ.

Оказа се, че той е направил това без разрешение. А по-късно Украйна е предоставяла данни текущо и за „създаване на условия на доверие“, уточняват чуждите медии.

Висш американски служител каза пред репортери, че най-добрият източник на информация за ЦРУ е посолството на САЩ в Киев. Освен това е източник на информация за всичко, свързано с Русия.

Припомняме, бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън посъветва Владимир Зеленски да наеме охрана. Американският агент уточни, че опасността за президента на Украйна може да идва от САЩ.