13-годишно българче бе отличено от американското издание "Ню Йорк Таймс"!

Анна Попниколова, която е родена и израснала в Щатите, впечатли журито измежду 9000 участници от цял свят с есе на тема "Това е нещото - не помня".

В краткия си разказ Анна разказва за завръщането си в България от САЩ през 2019 г. И по-точно в Благоевград, откъдето са родителите й. 13-годишната ученичка от гимназия "Нантъкет" в Масачузетс е първата и най-малка финалистка в такъв вид конкурс, за което се похвали и самото училище в социалните мрежи.

В конкурса за лични разкази на престижното издание се включват около 9000 участници. Надпреварата, която се състоя преди месец дистанционно, е за ученици на възраст от 11 до 19 години и изисква от участниците да разкажат история за "смислен жизнен опит" с 600 думи или по-малко. Анна Попниколова е най-малката от всички финалисти. Избрани са едва седем победители и само 13 подгласници. Нейното есе е сред финалистите, но в крайна сметка остана сред подгласниците. Успехът обаче е невероятен, тъй като конкуренцията е огромна!

"Събитията в историята се случиха през 2019 г., когато прекарахме около месец в България", казва за есето си Анна. Тя вече е развила любов към писането и участва в часове по журналистика в гимназията, като се надява един ден да напише и роман. Именно в журналистическия клас тя пише есето, което впечатлява журито, пише България днес.

Писането е основна част от живота на девойката. Първо започва да разказва кратки истории в свободното си време, преди да премине към писане основно на разкази. Хобито й е да пише и за студентския вестник в училище "Veritas". Докато родителите й са ангажирани да си спомнят с носталгия за своята родина, където са израснали, то всичко в България е абсолютно ново и за трите им дъщери, от които Анна е най-голяма. Тя не е стъпвала в страната ни от 2-годишна, като през 2019 г. решава да промени това. Единственият й досег с родината дотогава са семейните снимки. От 15 години родителите на Анна живеят в Америка, където майка й Теодора е логопед в училище, а баща й Александър е IT специалист в болница.