Пожарникари се опитваха вчера да овладеят бушуващ огнен ад в югоизточната част на американския щат Орегон, който се разраства с километри всеки ден заради ветровитото време.

Това е един от многото горски пожари в западната част на САЩ, които напрягат до краен предел ресурсите на местните власти.

Противопожарните екипи трябваше да се отдръпнат от линията на пожара, след като опасен "огнен облак" започна да пада върху тях, посипвайки ги с жарава. Първоначалните данни сочат, че пожарът "Бутлег" е изпепелил 67 къщи и 117 постройки в окръга снощи, информира България он Еър. Властите все още пресмятат размера на щетите в съседен окръг, където пламъците се придвижват с 6 км на ден.

"Пожарът наложи евакуацията на 2 000 души и заплашва 5000 сгради, включително къщи и по-малки постройки в селскостопански райони северно от границата с Калифорния", каза говорителят на пожарната Холи Крейк

"Пожарът се е разпространил на периметър от 322 км", уточни тя и добави, че се очаква той да се съедини с по-малък, но също толкова опустошителен горски пожар по-късно днес.