В САЩ невинно осъден мъж беше освободен, след като излежа 34 години за обир, в който не е участвал.

Сидни Холмс бе осъден на 400 години затвор през 1988 г. Жителят на Флорида беше обвинен в участие във въоръжен грабеж близо до град Форт Лодърдейл същото лято.

Тогава двама неустановени мъже слезли от колата на паркинга на смесения магазин и ограбили двама закъснели купувачи. Твърди се, че Холмс е бил шофьор на двойка нарушители и им е помогнал да избягат от местопрестъплението, предаде CNN.

Повторното разследване на неговия случай започна през 2020 г. благодарение на усилията на екипа на The Innocence Project („Проект Невинност“). Оказа се, че Холмс е влязъл в затвора единствено заради марката на колата си.

Крадците избягали с кафяв Oldsmobile Cutlass. Няколко седмици след обира братът на една от жертвите забелязал на улицата точно същата кола, която Холмс притежавал, и дал нейния номер на полицията. Мъжът бе задържан.

При първото разпознаване потърпевшите не го разпознали, но при второто все пак потвърдили, че именно той е шофирал. В същото време съдът не взе предвид показанията на роднините на Холмс, които твърдят, че по време на обира той е бил на друго място.

Освен това колата на Холмс имаше няколко "съществени разлики" от колата на нападателите. Освен показанията на свидетели, разследването не откри доказателства, потвърждаващи вината му.

Въпреки това журито призна Сидни Холмс за виновен и съдът го осъди на 400 години затвор. По време на разследването и в ареста мъжът отрече да е съпричастен към престъплението и се опита да издейства преразглеждане на случая.

По-рано тази седмица съдът намери Холмс за невинен и нареди незабавното му освобождаване от ареста. „Никога не съм губил надежда и вярвах, че това ще се случи един ден“, каза той, след като се срещна със семейството си.

Отделът за преглед на прокурора във Флорида призна в изявление, че ако днес Холмс беше заподозрян при подобни обстоятелства, той дори нямаше да бъде обвинен.

Не е установена самоличността на нападателите, извършили грабежа през 1988 г. По-рано беше съобщено, че в американския щат Мисури е освободен невинен мъж, осъден на доживотен затвор. Той прекарал 28 години зад решетките.