В САЩ лекари са останали озадачени, след като са открили напълно непокътната и жива муха в червата на мъж по време на колоноскопия. Metro пише за това.

Тази година в Мисури 63-годишен пациент е имал рутинен скрининг за рак на дебелото черво. В дебелото му черво е била поставена камера за колоноскопия и процедурата е премина гладко, докато лекарите не достигнали напречното дебело черво, разположено в горната част на дебелото черво. Именно там лекарите открили мухата, но как е попаднала там - остава загадка.

Лекари от Медицинския факултет на Университета на Мисури публикуваха статия за това необичайно изследване в American Journal of Gastroenterology.

„Този ​​случай представлява много рядка колоноскопска находка. Остава загадка как непокътната муха се е озовала в напречното дебело черво“, се казва в статията.

Според пациента той не е имал симптоми и не знае как насекомото е попаднало в тялото му. В деня преди процедурата той споделил, че е консумирал само бистра течност, за да изпразни храносмилателния си тракт според указанията. Вечерта преди 24-часовото гладуване е хапнал пица и салата, но не си спомня да е имало муха в храната.

Снимка: Daily Mail

Изданието отбелязва, че в редки случаи е известно, че мухите и техните ларви колонизират човешките черва, което води до заболяване, наречено чревна миаза. За това обаче е необходимо човек да яде храна, която съдържа яйца и ларви на мухи.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) някои пациенти нямат симптоми, но други изпитват коремна болка, повръщане и диария. Смята се, че миазата е най-честа през по-топлите месеци от април до септември, когато е по-вероятно да се появят мухи.

Превод: GlasNews.bg