Експерти смятат, че цилиндричен метален предмет с тегло почти 1 кг, който е пробил покрива и пода на двуетажна къща на жител на Неапол, Флорида, може да е отломка, изхвърлена от Международната космическа станция (МКС). НАСА разследва инцидента и все още не е дала точен отговор за произхода на падналия обект, пише The Guardian.

Жителят на Флорида Алехандро Отеро, който бил у дома със сина си, съобщи, че голям метален предмет, който според него идва от космоса, е паднал върху дома му.

„Беше страхотен звук. Едва не удари сина ми“, казва собственикът на къщата пред WINK News.

Експерти предполагат, че този обект може да е част от товарен палет за батерии, изхвърлен от МКС през 2021 г., след модернизацията на станцията, когато старите батерии бяха заменени с нови. Оттогава обектът с тегло 2,9 тона обикаля в орбита. Преди 3 години НАСА съобщи, че това е най-масивното парче космически отломки, изхвърляно някога от космическата станция.

Космическото командване на американските военновъздушни сили, няколко минути преди обектът да падне върху къщата на Отеро, регистрира навлизането в атмосферата над щата Флорида на голямо парче космически отломки, но какво точно е то засега не е известно.

Снимка: X (Twitter)

Джонатан Макдауъл, астроном от института Харвард-Смитсониън, предполага, че именно товарният палет от МКС е попаднал в атмосферата и не е изгорял напълно, а част от отломките му са паднали на повърхността на планетата.

Представители на НАСА вече са започнали разследване на инцидента и се опитват да разберат дали този цилиндричен обект наистина някога е принадлежал на МКС. Но засега няма потвърждение за това.

Сега Алехандро Отеро иска да знае кой ще плати щетите по дома му. Въпреки че самите батерии принадлежаха на НАСА, те бяха доставени с товарен палет, изстрелян от японската космическа агенция. А това усложнява задачата да се определи кой ще носи отговорност за подобен инцидент.

Според Мишел Ханлън от държавния университет на Мисисипи, ако обектът не принадлежи на НАСА и падне на Земята и причини щети, тогава държавата, която го е изпратила в космоса, трябва да носи отговорност.

Снимка: Wikipedia

Според Европейската космическа агенция някои части от товарния палет могат да достигнат повърхността на Земята, но рискът такива фрагменти да попаднат в човек е невероятно малък. От друга страна, подобно навлизане в атмосферата на космически отпадъци се случва много често, но повечето от тези отпадъци изгарят и не достигат до повърхността на планетата.

НАСА обеща в близко бъдеще да разбере дали металният предмет, паднал върху къщата на жител на Флорида, е свързан с МКС и дали наистина е дошъл от космоса.

Превод: GlasNews.bg

Снимки: X (Twitter)