42-годишният Скот Либерман, който живее в Сан Франциско, е осиновен от американско семейство. Знаел, че родината му е Чили, но не подозирал, че е откраднат, за да бъде даден за осиновяване. Сега той най-накрая разбра за случилото се и успя да намери роднините си в Южна Америка, пише CNN.

По време на управлението на чилийския диктатор Аугусто Пиночет (1973-90 г.), според официални изявления на местните власти, хиляди деца са били откраднати от семействата си като бебета и дадени за осиновяване. Този процес включвал свещеници, монахини, лекари и медицински сестри, които просто искали да правят пари от него.

Разследванията на случаи на незаконни осиновявания на деца продължават от много години, но някои хора, участвали в незаконни осиновявания, са починали и много болници, от които може да са били откраднати бебета, вече не съществуват. Когато Скот Либерман разбира за тези събития, той решил да разбере дали може също да е жертва на кражба и незаконно осиновяване.

хора, щастливо дете, Чилицял екран
Скот Либерман се събира със сестра си след 42 години Снимка: CNN

Според сестрата на Либерман, 44-годишната Джени Ескалона Мардонес, тяхната 23-годишна майка Роза Естер Мардонес е разбрала за бременността й в края на 1979 г. Тя не била омъжена и имала лошо финансово положение. Затова на жената, живееща в град Канете, католическите монахини предложили да се премести в столицата на Чили, Сантяго, където да работи в къщата на местен лекар. Един ден майката на Либерман била посетена от социален работник, който принудил момичето от провинцията да подпише няколко документа, които тя не могла да разбере.

Когато Роза Естер Мардонес родила здрав син, същият социален работник го взел, преди майката да бъде изписана от болницата. Когато чилийката решила да разбере къде е синът й, социалният работник започнал да я заплашва с отиване в полицията и последващ арест. Според Джени Ескалона Мардонес той казал на майка им, че синът й вече е в Холандия или Швеция. Основният аргумент, че синът е в друга държава, бил, че младото момиче все още няма да може да го отглежда поради липса на пари. Тогава майката на Либерман се страхувала да отиде в полицията.

Скот Либерманцял екран
Жителят на Сан Франциско винаги е знаел, че е осиновен и приветстван от Чили. Но той не подозирал, че е откраднат, когато бил още бебе. Снимка: CNN

Но се оказа, че детето е осиновено от двойка от Съединените щати и той получил името и фамилията - Скот Либерман. Според американеца семейството му никога не е подозирало, че техният осиновен син е откраднат.

По време на своето разследване, с помощта на чилийската организация с нестопанска цел Nos Buscamos (която се занимава със събирането на откраднати деца със семействата им), Либерман научава, че има полусестра. ДНК тестове потвърдиха, че са свързани.

хора, гроб, чили, откраднато детецял екран
Либерман прекара 12 дни в Чили, посещавайки заедно със сестра си гроба на биологичната си майка Снимка: CNN

Либерман, който отлетя за Чили, научи, че майка му е починала през 2015 г. от рак и никога не е знаела, че синът й живее в Съединените щати. Освен това американецът успя да се запознае с членове на собственото си семейство и се срещна с биологичния си баща. Либерман прекара 12 дни в Чили, посещавайки заедно със сестра си гроба на биологичната си майка.

Сестрата на Либерман вярва, че монахините, които са дошли да посетят майка й, когато тя забременяла, както и лекарят, в чиято къща е работила, са заговорничали със социален работник да откраднат доведения й брат. Цялата история е сглобена благодарение на близък роднина на нейната майка. Той е бил там по време на бременността й и е знаел подробности около раждането на бебето и как е било отнето от майка й.

Превод: GlasNews