60-годишният Джон Фишер бил на разходка с кучето си Пипин в квартала в град Флорънс, Аризона, когато пчели се роили. Докато Пипин успял да избяга, Фишер, който бил в инвалидна количка, бил настигнат от рояка, когато инвалидната му количка се преобърнала. Фишер бил лекуван в болницата, където му дали морфин, преди да премахнат жилата. Той споделил, че лекарите са открили повече от 250 жила в тялото му. Фишер бил изписан от болницата и сега се възстановява от стотиците ужилвания по ръцете, очите, устата, ушите, краката и гърба.

Според изследванията, пчелите убийци, известни също като африканизирани пчели, били виновни за атаката. Но като се има предвид ужасяващото прозвище на насекомите, е забележително, че Фишер е оцелял след подобна атака.

Пчелите убийци са създадени от бразилски учен, който се опитвал да комбинира огромните добиви на мед от европейските медоносни пчели с адаптираните към по-топъл климат африкански медоносни пчели, според Природонаучния музей в Лондон. Хибридните пчели мигрирали на север от Бразилия, през Южна и Централна Америка и стигнали до САЩ. През годините тяхното агресивно поведение и високата склонността им да се роят и жилят им спечелили прозвището „пчели убийци“. Противно на общоприетото схващане обаче, отровата на пчелите убийци не е по-силна от тази на европейската медоносна пчела.

В някои случаи едно ужилване от пчела е достатъчно, за да убие човек. През 2009 г. Рей Шоу, бивш президент на Dow Jones, почина, след като бил ужилен от една пчела в гаража си.

Въпреки това, ужилванията от пчели, дори от пчели убийци, рядко причиняват смърт. Всяка година приблизително 3% от хората, ухапани от насекоми, изпитват анафилаксия – тежка, потенциално животозастрашаваща реакция. Анафилаксията може да появи при хора, които знаят, че са алергични към ужилване от пчели, както и при тези, които не знаят. Според доклад от 2019 г. на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), между 2000 и 2017 г. е имало средно 62 смъртни случая годишно от ужилвания от стършели, оси и пчели в САЩ. Според по-скорошно проучване на YouGov около 75% от американците са били ужилвани от пчела. Следователно смъртните случаи от ужилвания от пчели са редки.

Скорошна публикация в списанието Clinical Case Reports изчислява, че 50 до 500 ужилвания от пчели наведнъж са достатъчни, за да убият възрастен мъж. Министерството на земеделието на САЩ (USDA) обаче оценява фаталния брой като по-висок, на около 1100 за възрастен и 500 за дете, въз основа на разбирането, че средният човек може да издържи 10 ужилвания на килограм (0,45 килограма) от телесно тегло. Поради това докладваните от Фишер 250 ужилвания вероятно са били под смъртоносния праг.

Фишер не е първият човек, издържал подобно изпитание и преживял, за да разкаже историята. През 2014 г. общински работник в Тексас бил ужилен от около 1000 пчели убийци и също оцелял. Същата година 71-годишна жена била нападната от рояк от 80 000 пчели убийци и оцеляла, след като получи около 1000 ужилвания. А през 2015 г. мъж от Аризона оцелял след 500 до 1000 ужилвания нападнат от десетки хиляди пчели.

Някои обаче не са преживели подобни атаки: 23-годишен турист през 2016 г. починал след 1000 ужилвания, а мъж в Аризона през 2021 г. починал от стотина ужилвания.

Не е ясно защо стотици ужилвания са фатални за някои хора, но не и за други, въпреки че няколко фактора играят важна роля в това как човек реагира на ужилване.

За хората с алергии към ужилване от пчели реакцията на имунната им система към ужилване може да бъде тежка и да засегне цялото им тяло, което може да доведе до анафилаксия и смърт, пише vesti.bg. Проучванията показват, че телесното тегло, имунният статус и възрастта могат сериозно да повлияят на това как ще протече реакцията. Хората с алергии към ужилване от пчели на възраст над 25 години са по-склонни да изпаднат в анафилактичен шок след ужилване, отчасти защото алергичната реакция към отровата може да се влоши кумулативно (натрупващо се).

Честите неалергични реакции към ужилване от пчела включват болезнено подуване или зачервяване в засегнатата област, докато алергичните реакции могат да включват копривна треска, гадене, замаяност, стомашни спазми, повръщане, диария, ниско кръвно налягане и подуване в области, различни от мястото на ужилване, според към USDA. Основните признаци на тежката алергична реакция анафилаксия са уртикария със затруднения в дишането и преглъщането, според Детската болница в Сиатъл, която съветва да се обадите на 112, ако се появят тези симптоми.