Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със семейството на млад афроамериканец, който починал, след като бил пребит брутално от полицаи.

Поредният подобен случай в страната напомня на този с Джордж Флойд - чернокож, убит от полицай по време на арест през май 2020 г. Тогава в Съединените щати избухнаха протести срещу расизма и полицейското насилие под лозунга "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter).

Вчера президентът на САЩ разговаря със семейството на 29-годишния афроамериканец Тайър Никълс, който починал три дни след като бил пребит жестоко по време на арест от петима полицаи, всички те също чернокожи. Байдън поднесе своите съболезнования на майката и пастрока на Никълс и ги поздрави за техния кураж и сила, съобщи Белият дом в изявление.

То бе публикувано броени часове преди тази вечер местно време да бъде публикуван видеозапис на ареста, извършен на 7 януари в Мемфис - най-големия град в южния щат Тенеси.

Майката на Тайър Никълс разказа пред телевизия Си Ен Ен, че когато отишла в болницата, синът й вече бил мъртъв. Той бил целият в синини, а главата му била много подута.

Петимата полицаи, пребили Никълс, вече са уволнени.

Обстановката е напрегната в Мемфис, където се очаква да избухнат протести след публикуването на записа, описан като ужасяващ от хора, които са го гледали.