В САЩ забраниха на журналисти да крадат сувенири от официалния самолет на президента на страната Джо Байдън. Асоциацията на кореспондентите в Белия дом предупреди, че вземането на вещи от самолета е забранено.

Инвентаризацията на Air Force One след посещението на Джо Байдън на западното крайбрежие на САЩ през февруари установи, че няколко артикула липсват, пише BBC News. Смята се, че от самолета са изчезнали маркови калъфки за възглавници, чаши и чинии със златни рамки.

Миналия месец асоциацията изпрати имейл до репортери, в който каза, че поведението се отразява зле на преспула, групата журналисти, които пътуват с президента, и трябва да спре.

Самолетът на президента на САЩ, самолетът на Джо Байдън, Джо Байдън, президентски офис в небето, сувенири от самолета, журналисти, традиция на президентитеЦял екран
Президентите дават официални кутии с M&M на репортерите на Air Force One от 1988 г. насам. Снимка: New York Post

На журналистите понякога се дават малки торбички с M&M, украсени с президентския печат като сувенир. Въпреки това, вземането на предмети с логото на Air Force One, включително прибори за хранене и кърпи, е нещо обичайно от много години, според самите медийни работници.

Миша Комадовски, кореспондентът на Белия дом за Гласът на Америка, натрупа деликатна колекция от предмети от пътуванията си с президентския самолет.

„Не съм засрамил никого, нито съм извършил престъпления, за да създам тази колекция“, каза той, държейки хартиена чаша с логото на Air Force One, която „просто е забравил да изхвърли“.

Самолетът на президента на САЩ, самолетът на Джо Байдън, Джо Байдън, президентски офис в небето, сувенири от самолета, журналисти, традиция на президентитеЦял екран
Air Force One, който Белият дом нарича офис на президента в небето Снимка: Shutterstock

Air Force One, който Белият дом нарича офис на президента в небето, има площ от 4000 квадратни фута (372 кв. м). Неговите впечатляващи съоръжения включват обширни президентски апартаменти, медицинска станция с операционна маса, конферентна зала и трапезария, две кухни за готвене, способни да нахранят 100 души наведнъж, и специални зони за пресата, VIP персони, охрана и секретари.

Изданието отбелязва, че благодарение на усъвършенстваната авионика и защита, самолетът принадлежи към военния клас и е способен да устои на въздушна атака. Освен това е способен да презарежда във въздуха, което му позволява да лети безкрайно дълго, което е жизненоважно при извънредни ситуации. Air Force One също е оборудван със защитено комуникационно оборудване, което позволява на самолета да функционира като мобилен команден център. На борда има 85 телефона, множество двупосочни радиостанции и компютърни комуникации. Президентът седи отпред, а журналистите са разположени в задната част на самолета.