Иран предупреди Русия за вероятността от голяма „терористична операция“ преди атаката в Красногорския "Крокус Сити Хол". Точното време и цел обаче не са посочени в тази информация.

Това съобщи Reuters, позовавайки се на информирани източници.

Неназовани източници на агенцията отбелязват: „Няколко дни преди атаката в Русия Техеран сподели с Москва информация за възможна голяма терористична атака на руска територия, която била получена по време на разпити на задържани във връзка със смъртоносните експлозии в Иран.“

Друг източник каза, че информацията, предоставена от Иран на Русия, не включва конкретни подробности за предстоящата атака.

Така един от задържаните в Иран след експлозия по време на погребение в град Керман миналия януари каза, че някои членове на ИГИЛ вече са посетили Русия, след като са били инструктирани да подготвят „сериозна операция“ в Руската федерация.

Източници също казаха, че Иран е обсъдил опасенията за сигурността с Таджикистан.

На свой ред дипломатически източник в Таджикистан потвърди, че Техеран е обсъждал с Душанбе информация за участието на таджикистанци в дейността на екстремистите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред каза, че не е знаел, че Иран е предал информация на Русия за заплаха за сигурността преди терористичната атака в Крокус.