„Опасна работа е да си президент“, каза Доналд Тръмп под бурни аплодисменти във финансовия център „Дорт“ във Флинт, Мичиган. Това беше и първата му публична изява, откакто голф игрището му се превърна в местопрестъпление в неделя следобед.

Нова стрелба край Тръмп

На митинга кандидатът за президент от републиканската партия беше разпитван от интервюиращата Сара Хъкаби Сандърс, негов бивша прессекретар, а сега и губернатор на Арканзас.

„Г-н президент, никой никога не е виждал нещо подобно“, каза тя, като го покани да разкаже какво се случи, когато чул изстрелите да отекват между дупки с номера пет и шест на игрището му в Уест Палм Бийч, Флорида.

„Трябва да кажа, че Тайните служби свършиха страхотна работа“, каза той. „Един от агентите минаваше няколко дупки напред и видя пушка.“

След това Тръмп се пошегува, че жената, която е свидетелствала как заподозреният бяга и е направила снимки на автомобила му, е направила това, защото "жените са по-умни от мъжете".

В предишни митинги Тръмп нееднократно е обвинявал Джо Байдън и Камала Харис за вдъхновяването на бъдещи убийци с техния "език на омразата". Но този вид сочене с пръст липсваше във вторник вечерта.

Вместо това той почти бликаше, докато разказваше на тълпата за телефонните разговори, които е имал с президента и вицепрезидента през последните няколко дни.

„Президентът Байдън беше толкова мил“, каза Тръмп. „Чувствам го толкова, толкова мил.“

За Харис той каза: „Получих много мило обаждане от Камала. Беше много мило. Беше много мило.“ Някои от тълпата извикаха „тя е лъжкиня“, но Тръмп поклати глава в знак на несъгласие.

Експерти смятат, че това "намаляване на политическата температура" е умишлена. Но с наближаването на изборите, най-вероятно, температурата на американската политическа сцена отново ще се покачи, смятат експерти.

Снимка: USA Today