Камарата на представителите на американския щат Южна Каролина одобри разстрела като алтернатива на електрическия стол или смъртоносната инжекция за осъдените на смъртно наказание, предаде Асошиейтед прес.

Този въпрос е бил повдигнат за обсъждане поради дефицит на смъртоносни инжекции. Според новия законопроект, в случай на недостиг на прилаганите отровни вещества, затворникът ще трябва да избира между електрически стол и разстрел.

Документът на Камарата на представителите е леко модифицирана версия на проект, одобрен от държавния Сенат през март. Затова законът ще бъде повторно одобрен от Сената и изпратен до губернатора, който вече обеща да го подпише.

В момента 37 души, осъдени на смърт, се държат в държавните затвори, трима от тях са изчерпали възможността за обжалване и в резултат на това трябва да бъдат екзекутирани.

Южна Каролина ще се превърне в четвъртия щат на САЩ, който ще позволи разстрел като смъртно наказание. Останалите са Мисисипи, Оклахома и Юта. Очаква се обаче новите правила за изпълнение на смъртни присъди да бъдат оспорени в съдилищата.