Руският президент Владимир Путин чрез посредници предложи на САЩ да замразят войната в Украйна, но те отхвърлиха предложението. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на трима руски източника, запознати с дискусиите.

„Провалът на подхода на Путин поставя началото на третата година от най-тежкия конфликт в Европа след Втората световна война и показва колко далеч една от друга остават двете най-големи ядрени сили в света“, отбелязва изданието.

Какво говорят за предложението на Путин в САЩ

Американски източник в коментар за Ройтерс отрече официални контакти и каза, че Вашингтон няма да участва в преговори без участието на Украйна.

Изданието каза, че по-рано американски служител, говорещ във Вашингтон при условие за анонимност, е заявил, че Съединените щати не са участвали в никакви „задкулисни дискусии“ с Русия и че Вашингтон е последователен в това да не действа „зад“ гърба на Украйна.

Той каза, че вероятно е имало неофициални разговори между руснаци „извън правителството“, но отбеляза, че Съединените щати не са замесени.

Американският служител предположи, че Москва изглежда е разочарована, че Вашингтон многократно е отказвал да приеме руските искания за запазване на окупираните украински територии.

Какво казаха руски източници

Според руски събеседници миналата година Путин публично и частно чрез посредници, включително арабските партньори на Москва в Близкия изток и други, е изпратил на Вашингтон „сигнали“, че е готов да обмисли прекратяване на огъня в Украйна.

Източници твърдят, че ръководителят на страната-агресор е предложил да замрази конфликта „на сегашните нива“ и не е искал да отстъпи временно окупираните украински територии. Съответният „сигнал“, както се отбелязва в публикацията, предлага това, което някои в Кремъл смятат за „най-добрия път към някакъв мир“.

„Контактите с американците не доведоха до никъде“, увери Ройтерс високопоставен руски източник, запознат с дискусиите в края на 2023 г. и началото на 2024 г.

Друг руски източник потвърди, че американците чрез посредници са казали на Москва, че няма да обсъждат евентуално прекратяване на огъня без участието на Украйна, поради което предложенията са завършили с неуспех.

Трети събеседник каза на изданието, че „с американците всичко се е разпаднало“. Според него САЩ „не са искали да оказват натиск върху Украйна“.

Журналистите отбелязват, че досега не е съобщавано за мащабни преговори за прекратяване на огъня и техния провал. Това се случва в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън от месеци настоява Конгресът да одобри повече помощ за Украйна, но се сблъска с опозицията от страна на съюзниците на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.

„Кремъл, Белият дом, Държавният департамент на САЩ и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) отказаха коментар“, уверява изданието.

Кремъл официално заговори за преговори с Украйна

Да припомним, че на 11 февруари прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков направи изявление относно перспективите за мирни преговори в Украйна.

Говорител на Кремъл каза, че на Киев и западните съюзници ще бъде все по-трудно да намерят мирно решение, след като споразуменията, постигнати през март 2022 г., не успяха да се материализират заради британците. Тогава, според Песков, Украйна може да седне на масата за преговори „на по-ниска цена“.

Да припомним, че според журналисти от Bloomberg интервюто между руския президент Владимир Путин и Тъкър Карлсън потвърди, че основната цел на руския лидер във войната срещу Украйна са териториални завоевания. В публикацията на Марк Чемпион се посочва, че Путин е убеден, че някои украински територии принадлежат на Русия.