Ултра рядък оранжев омар беше върнат в морето, след като се озова в отдела за морски дарове на супермаркет.

Омарът, по-късно наречен Клемънтийн, пристига в магазин в Лонг Айлънд, Ню Йорк, в началото на месец юли и веднага се открои сред групата традиционни кафяви омари.

Тъй като само един от 30 милиона омари е естествено оранжев, редкият ракообразен се превърна в нещо като атракция в раздела за морски дарове, казва групата за защита на животните "Хюман Лонг Айлънд". 

Работейки с магазина, групата за защита на животните върна Клемънтийн обратно в морето във вторник.

Джон Ди Леонардо, изпълнителен директор на "Хюман Лонг Айлънд", каза пред американския партньор на NBC News: „Намерихме си голям резервоар със солена вода, за да я рехабилитираме, заведохме я в океана и тя веднага започна да търси храна.“ „Тя беше готова да тръгне към водата веднага щом видя океана“, добави той.

„В рамките на часове Клемънтийн плуваше, търсеше храна и изследваше морските води край Лонг Айлънд, игриво ни следваше наоколо, преди да изчезне в океанските дълбини, където ще пътува до 100 мили или повече всяка година“, каза групата в съобщение за новини .

Леонардо каза, че омари като Клемънтайн заслужават да живеят свободно. „Всички те искат да живеят естествен живот в дивата природа“, каза той. „Те не искат да се варят в нечия тенджера или да стоят в тесен аквариум.“

Омарите често изглеждат в нюанс на ярко червено или оранжево, когато са сготвени, но докато са живи, могат да бъдат в различни цветове - включително, най-често, петнисто кафяво или наситено синьо.

Цветът им се променя поради пигмент, наречен астаксантин, който се съхранява в кожата им под твърдата им черупка.

Съществуват слоеве от цветове на омар, съхранявани под черупката, според Американското химическо дружество, което включва червена кожа на дъното, слой син пигмент в долния слой на черупката и оранжево от външната страна на черупката. Те се разграждат, когато омарите се готвят, оставяйки видим само яркочервен цвят.