Белият дом оцени рисковете от въвличането на САЩ и НАТО в конфликта в Украйна. "Те са високи. Няма съмнение в това“, каза ръководителят на Държавния департамент по CNN.

Представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ, член на президентската администрация Джон Кърби каза пред медиите, че Белият дом смята, че рисковете САЩ да бъдат въвлечени в конфликта в Украйна са високи.

Същата седмица Кърби обяви намерението на Съединените щати да помогнат за прекратяване на руско-украинския конфликт възможно най-скоро, както и че Вашингтон е за дипломатическо уреждане на конфликта. Според него е необходимо и двете страни "да могат да седнат и да се разберат".

Сега обаче риториката се промени.

Говорейки за рисковете, той подчерта пред CNN, че „те са високи. Няма съмнение за това.“

В същото време говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в интервю за медиите заяви, че Щатите не възнамеряват да преговарят с Русия от името на Украйна.

Според него съществуващите възможности „за диалог и дипломация“, които ще помогнат за разрешаването на конфликта, Украйна и Русия ще трябва да използват директно, без посредници.

 „Нямаме намерение да вземаме решения за Украйна“, каза Нед Прайс.

Както го цитира МК, ръководителят на Държавния департамент обясни, че контактите с Руската федерация ще продължат, включително обмен на осъдени граждани на двете страни.

Превод: GlasNews