През септември миналата година във въздушното пространство над Черно море руски изтребител изстрелял ракета срещу британски разузнавателен самолет. Случилото се може да се определи като акт на военна агресия. Това се съобщава в публикуваните секретни документи на Министерството на отбраната на САЩ.

Съобщава се, че инцидентът се дължи на неразбирателство между руски пилот на Су-27 и оператор на наземен радар, пише The Independent. Пилотът на един от двата руски изтребителя Су-27 стреля по британския самолет, но нещо се обърква и не успява да насочи снаряда към британския пилотиран самолет Boeing RC-135 Rivet Joint, според публикувания доклад. Представители на Министерството на отбраната на САЩ, на които се позовават журналисти, казаха, че руският пилот е смятал, че е получил разрешение да открие огън.

До 30 души може да са били на борда на RC-135 Rivet Joint. Британският самолет подслушвал комуникацията между оператора на наземния радар и пилотите на изтребителите.

Един от официалните представители на британското министерство на отбраната нарече този случай "много, много страшен".

Ръководителят на отдела Бен Уолъс каза по време на реч в долната камара на парламента, че руски самолет е изстрелял ракета близо до самолет на Кралските военновъздушни сили над Черно море. Според него разузнавателният самолет едва не е бил свален в международното въздушно пространство над Черно море на 29 септември.

Според Уолъс, в разговор с ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу, последният е споменал „техническа неизправност на Су-27“.

Уолъс също отбеляза, че значителна част от публикуваните материали на Пентагона са неверни, изопачени и затова трябва да се замислим за източника и целите на тези, които са публикували изтеклите данни.

Оказа се, че страницата, на която са публикувани разузнавателните данни, се казва „Мечка срещу прасета“. Потребител с псевдоним OG сподели секретна информация, която уж е донесъл „от работа във военна база“.

Превод: GlasNews