Съдебно решение забранява на баща да вижда детето си при определено условие. Мъж, чиято самоличност не се разкрива е бил изправен пред магистратите, където се решава, че той няма да може да се среща с 3-годишната си дъщеря, освен ако не се ваксинира.

Бащата виждал момиченцето си всеки уикенд. В един момент обаче, майката държи бившият ѝ съпруг да подходи отговорно спрямо здравето на детето им. Според нея, както и договорката ѝ със съдията, бащата трябва освен да бъде ваксиниран, и да си прави тест всяка седмица.

„Опасността от доброволното неваксиниране поставя в рискована ситуация едно малко дете. Инфекцията от коронавирус продължава да бъде заплаха за здравето на подрастващите,“ казва съдия Матю Купър на делото в Ню Йорк.

Майката на дъщеря им настоява още и за антигенен тест от бившия си, 24 часа преди да посети дъщеря им.

"За съжаление, неразбираемо е и за мен защо група хора се подвеждат по дезинформацията относно ваксините, конспиративни теории и объркани представи за „индивидуална свобода“, допълва още Купър.

В защита, адвокатът на бащата казва: „Моят клиент не е конспиратор. Той има притеснения относно ваксината и е чувал за страничните ѝ ефекти. Преди време е имал странична реакция на ваксина срещу грип.“

В заключение съдията казва: „Ваксината е важно нещо, което подчертава изключителните времена, в които живеем, и най-добрият интерес за детето е от първостепенно значение“.

Съдия Купър е сред един от най-големите професионалисти в областта. Той е водил разводите на известни личности като Робърт Де Ниво и бившия играч на НБА Ламар Одом.

Превод: GlasNews.bg