На 11 декември група журналисти от The New York Times проучиха процеса на създаване на нова стратегия за руско-украинската война, върху която работят американските и украинските военни. Те отбелязаха, че визията на тази стратегия е различна между украинските и американските служители и военнослужещи. Разликите във вижданията за новия етап от войната се обсъждат в статия на портала на изданието.

Авторите описват текущото състояние на военните действия, като показват, че украинските въоръжени сили не са постигнали осезаем успех в освобождаването на териториите, окупирани от Русия. Освен това съществува заплаха, че през 2024 г. военната подкрепа за Украйна ще намалее донякъде. Като се има предвид това, американските служители предлагат Украйна да се съсредоточи върху отбраната. Те се страхуват да не загубят войната с Русия, като подчертават, че „залогът е огромен“. Украинците, които са готови да реализират „много смели“ планове, не са съгласни с тяхното мнение.

Войната през 2024 г. - подробности

Статията припомня, че в Киев трябва да дойде „тризвезден американски генерал“, който да се включи на място в разработването на нова военна стратегия. Те ще работят по него още месец, до януари 2024 г. След това основните концепции ще бъдат отработени по време на военни учения във Висбаден в Германия, пишат журналисти.

Стратегията на САЩ е „консервативна“, при която основното внимание ще бъде обърнато на защитата на териториите. В същото време ще е необходимо да се копае интензивно, „продължавайки доставките и силите през цялата година“.

Украинските власти имат „нереалистични очаквания“, пишат журналисти, позовавайки се на западни служители. По-специално, те уж не осъзнават, че Съединените щати наистина няма да могат да предоставят военна помощ в същия обем. Освен това светът просто не разполага с милионите снаряди, необходими за водене на руско-украинска война.

Затова американците предлагат Украйна да се съсредоточи върху развитието на отбранителните укрепления и укрепването на собствения си въоръжени потенциал. Тогава има надежда, че през 2025 г. Русия ще започне да отчита това и ще бъде готова за преговори.

Превод: GlasNews

Стратегията на Украйна е по-активна. По-специално бих искал да засиля атаките от земята, както и от въздуха с помощта на ракети с голям обсег. За целта те посочват успешни удари по Крим, по складове и по военни бази на руските въоръжени сили. Украинската армия „търси креативни начини да държи Русия извън равновесие“. Журналистите не получиха подробности за плановете на украинските въоръжени сили. Те само цитираха високопоставен военен: той ги нарече „много смели“.

Междувременно американците посочват, че руският президент Владимир Путин основателно се надява Украйна да получава по-малко помощ от Запада в бъдеще. Според руснака, „ако на Украйна свършат боеприпасите, предоставени от НАТО, Русия ще спечели след няколко дни“. В Съединените щати се страхуват, че ако бъдат изслушани, можем да очакваме „1916, най-смъртоносната година от Първата световна война“: много хора загинаха, а промените на фронтовата линия бяха минимални.

Трябва да се отбележи, че през декември в западните медии се появиха няколко статии, които анализираха 2023 г. и направиха прогнози за 2024 г. Повечето статии посочват, че 2024 г. трябва да се използва за укрепване на отбраната. Хълмът показва, че ще трябва да спрете през новата година и да започнете през 2025 г. Експертите от The Wall Street Journal изразиха подобно мнение: те отбелязаха, че украинските въоръжени сили трябва да се възстановят и едва след това да започнат контранастъпление.