Съединените щати издигнаха в небето уникален разузнавателен самолет RC-135S Cobra Ball, който проследява полетите на междуконтиненталните балистични ракети (МБР).

Това свидетелстват данни на flightradar24. RC-135S Cobra Ball беше в небето над Аляска. Фокус пише, че най-вероятно самолетът е зареждал гориво. 

Към сутринта на 24 септември и трите самолета бяха в небето, два самолета бяха на границата с Руската федерация. Единият излетя от центъра на САЩ. 

За последен път Вашингтон вдигна във въздуха RC-135S Cobra Ball през април 2022 г. - когато Руската федерация тества своя "Сармат" в Архангелска област. 

RC-135S Cobra Ball: характеристики и предназначение на самолета

Boeing RC-135 е семейство големи стратегически разузнавателни самолети, използвани от Съединените щати по време на Студената световна война за наблюдение на съветската противовъздушна отбрана. 

Екипажът на RC-135S Cobra Ball включва минимум двама пилоти, един навигатор, трима офицери за електронна война, двама инженери на бордови системи и двама или повече специалисти по въздуха.

RC-135S Cobra Ball открива и придружава ракета на разстояние до 450-500 км. С висока точност те могат да определят момента на изключване на ракетния двигател и да изчислят точките на старт и падане.