САЩ наложи санкции на руски държавни медии. Правителството във Вашингтон обяви, че „Раша Тудей”, РИА Новости, „Спутник” и още няколко медийни компании са разработили схема за милиони долари в опит да повлияят изхода от президентските избори през ноември.

Сред санкционираните са посочени 10 физически лица. Едно от тях е директорът на „Раша Тудей” Маргарита Симонян. Разследването на три американски министерства е показало, че руските медии са дали 10 милиона долара на базирана в щата Тенеси компания. Задачата ѝ е била да създава съдържание на английски език, което да засилва разделението в американското общество, да отслабва обществената подкрепа за Украйна и да повлияе на избирателите за кого да гласуват.

„За да осъществят схемата, обвиняемите са заповядали на компанията в Тенеси, да наеме базирани в Съединените щати инфлуенсъри, които да разпространяват съдържанието на платформите им в социалните мрежи”, каза  Мерик Гарланд.

Сред наложените мерки е закриването на 32 интернет адреса. Русия нарече обявеното разследване и санкциите „клишета от 2016 г.”.  Разследването не посочва името на фирмата от Тенеси. Но големите медии зад Океана пишат, че това е Тенет Медия. Нейни известни сътрудници са политическите коментатори в социалните мрежи Бени Джонсън, Тим Пуул и Дейв Рубин.