Американските разузнавателни служби не са предоставили на руските сили за сигурност цялата информация, която са получили за терористичната атака, подготвяна от бойци в Crocus City Hall край Москва.

Както съобщава The New York Times, позовавайки се на представители на европейските и американските служби, разузнаването не е направило това поради опасността от разкриване на източниците, от които са получени данните.

Изданието посочва, че през последните месеци САЩ особено внимателно следят дейността на терористите от ислямската групировка „Ислямска държава – Вилаят Хорасан”. Оперативните служители се сдобили с точна информация, че се подготвя терористична атака.

Но ако преди това подобна информация е била предавана от американската страна на Русия изцяло, този път не е била предадена цялата информация.

Цитирайки за източник Андрей Солдатов, когото медиите наричат ​​експерт по руското разузнаване, вестникът съобщава, че „за да можете наистина да предотвратите терористични атаки, имате нужда от наистина добра и ефективна система за споделяне и събиране на разузнавателна информация“.

Според Солдатов такова доверие е необходимо както вътре в страната, така и с ведомствата на други страни, необходима е добра координация.

„Тук имате проблеми“, казва експертът.

Освен това изданието посочва, че Русия е един от основните военни поддръжници на противниците на Ислямска държава в Близкия изток, включително сирийския президент Башар Асад. И това го превръща в „ключова цел на ислямистка екстремистка група“.

Коментирайки публикацията в медиите, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че „подобни съобщения на The New York Times трябва да се третират много предпазливо“.