Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участват в каквато и да било израелска контраофанзива срещу Иран, предаде Ройтерс, като се позова на Си Ен Ен и "Уолстрийт джърнъл".

Иран снощи изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел в отговор на предполагаемата израелска атака срещу иранското консулство в Сирия на 1 април.

В разговор с Нетаняху късно снощи Байдън е посочил, че не е необходим по-нататъшен отговор и високопоставени американски служители са казали на техните израелски колеги, че САЩ няма да участват в контраофанзива срещу Иран, съобщиха Си Ен Ен и "Уолстрийт джърнъл".

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби днес заяви в предаването "Тази седмица" по Ей Би Си, че САЩ ще продължат да помагат на Израел да се отбранява, но не искат да воюват с Иран. "Не искаме напрежението в региона да ескалира. Не искаме по-широкообхватен конфликт", каза Кърби, цитиран от БТА.

Известно е, че разговорът между Нетаняху и президента на САЩ Джо Байдън е продължил 25 минути, а израелските медии посочват, че САЩ са призовали Израел да прояви сдържаност. В официално изявление Байдън отбеляза само, че с помощта на Съединените щати „почти всички входящи дронове и ракети“ на Иран са били унищожени.