САЩ обявиха маймунската шарка за извънредна ситуация за общественото здравеопазване. Очаква се с този ход да се освободи допълнително финансиране и инструменти за борба с болестта.

Броят на заразени в САЩ надхвърли 6600 в сряда, почти всички случаи са сред мъже, които правят секс с мъже.

„Готови сме да изведем нашия отговор на следващото ниво в справянето с този вирус и призоваваме всеки американец да приеме сериозно маймунската шарка“, каза министърът на здравеопазването Ксавие Бесера, цитиран от Reuters.

Решението идва по-малко от две седмици, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви най-високата степен на извънредна ситуация след рязкото увеличаване на случаите в световен мащаб. Декларацията на СЗО от миналия месец се опита да предизвика координиран международен отговор и да отключи финансиране за сътрудничество за ваксини и лечения.

На този етап правителствата прилагат ваксини и лечения, които първо са били одобрени за едра шарка, но действат и при маймунска шарка.

Правителството на САЩ е разпространило 600 000 дози от ваксината Jynneos на Bavarian Nordic (BAVA.CO) и е осигурило 14 000 от лечението TPOXX на Siga Technologies (SIGA.O), казаха служители, но не разкриха колко са били приложени. Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски каза, че правителството има за цел да ваксинира повече от 1,6 милиона високорискови лица. 

Комисарят по храните и лекарствата на САЩ Робърт Калиф обясни, че агенцията обмисля освобождаването на повече дози ваксина Jynneos, като позволи на лекарите да изтеглят 5 дози ваксина от всеки флакон вместо сегашната 1 доза, като използват различен подкожен метод на инокулация.

Този месец президентът на САЩ Джо Байдън назначи двама федерални служители, които да координират реакцията на неговата администрация срещу маймунската шарка, след обявяването на извънредно положение от Калифорния, Илинойс и Ню Йорк.

За първи път идентифицирана при маймуни през 1958 г., болестта има леки симптоми, включително треска, болки и пълни с гной кожни лезии, и хората са склонни да се възстановяват от нея в рамките на две до четири седмици, казва СЗО. Разпространява се чрез близък физически контакт и рядко завършва фатално.

Въпреки че всеки може да се зарази с маймунска едра шарка, епидемията е съсредоточена предимно сред мъжете, които са хомосексуални.

Някои експерти в областта на общественото здраве изразиха опасения, че обявяването на извънредно положение може да доведе до допълнително стигматизиране на болните.

Превод: GlasNews