Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля въвеждането на задължителни ваксинации като една от мерките за борба с пандемията от коронавирус. Информацията се позова на източник от Министерството на здравеопазването на САЩ.

Американското правителство активно проучва как да осигури трета доза ваксина на уязвими групи от населението, които ще се нуждаят от реваксинация. Това според източника обяснява закупуването на неколкостотин милиона допълнителни дози ваксина от "Пфайзер".

Друг начин за намаляване на честотата се счита затягането на правилата за носене на маски и ръкавици. Отбелязва се, че въвеждането на нови изисквания може да удари по рейтинга на администрацията на Байдън, която през пролетта тържествено обяви облекчаването на изискванията за носенето на маски.

Правителството на САЩ обаче обмисля също да наложи ваксинации за определени популации. Според източник от Министерството на здравеопазването на САЩ основният проблем за намаляване на честотата на коронавирус е нерешителността на администрацията да предприема строги мерки. По-рано в. "Вашингтон пост" съобщи, че щамът Делта се е превърнал в политическа заплаха за Байдън.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети следващата седмица Индия и Кувейт, където ще обсъди Китай, коронавируса и Афганистан, съобщи Държавният департамент.

Визитите са планирани в момент, когато правителството на президента Джо Байдън се опитва да засили лидерството на САЩ във ваксинацията срещу COVID-19, опитва се да ограничи нарастващата пробивност на Китай и се готви да евакуира уязвими хора от Афганистан, преди изтеглянето на американските войски да приключи.

В сряда Блинкън ще се срещне в Делхи с индийски премиер Нарендра Моди, а на следващия ден ще бъде в Кувейт.

Индия е ключов елемент в усилията на САЩ да противодейства на нарастващото влияние на Китай в Индо-Тихоокеанския район и навсякъде другаде. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че дневният ред на разговорите в Делхи включва усилията за справяне с КОВИД-19 Индо-Тихоокеанският ангажимент, общите регионални интереси в сферата на сигурността, общите демократични ценности и действията за справяне с климатичната криза, пише novini.bg.

Блинкън ще търси подкрепата на Индия за стабилизиране на Афганистан след изтеглянето на американските сили в края на август, смята Дийн Томпсън, висш американски дипломат, експерт по Южна и Централна Азия.

Кувейт, от друга страна, наред с Катар е една от няколко страни, които биха могли да приемат хиляди афганистанци, които са работили за САЩ и искат да се преселят в САЩ преди изтеглянето на американските войски.

Правителството на Байдън се надява да прехвърли около 4000 афганистанци, работили като преводачи или помагали на американците, заедно със семействата им в американски военни бази в трети страни, докато им се издадат визи.