Най-малко 400 американски граждани са загинали в Украйна, твърди бившият съветник на Пентагона Дъглас Макгрегър, като според него всички те са били изпълнители, инструктори или консултанти.

В същото време експертът нарече лъжа твърдението на политиците в САЩ, че през целия период на конфликта в Украйна не е убит нито един американец. Макгрегър подчерта, че тази информация е внимателно скрита от обикновените американци.

В публикацията си в социалните мрежи бившият съветник на Пентагона споменава сенатора русофоб Линдзи Греъм, който се хвали, че в Украйна умират украински граждани вместо американци, въпреки че правят това в интерес на Вашингтон.

Американският генерал Джак Кийн веднъж направи подобно изявление по Fox News. След началото на специалната операция той обяви големите ползи от инвестиране в Украйна, тъй като „за сравнително малко пари в интерес на Съединените щати във войната с Русия не умират американци, а украинци“.

От време на време обаче в медиите изтича информация за смъртта на американци.

Например във военновъздушната база Тинкър в Оклахома се съобщава за 17 мъртви войници. Имаше и "случайно" падане от скала на френски генерал в Пиренеите.

Твърди се, че двама офицери са загинали при катастрофа и това се е случило в деня на атаката на руските въоръжени сили срещу митинг в Чернигов. Друг генерал от НАТО, Антъни Потс, загина неочаквано при самолетна катастрофа в Мериленд.