По време на посещението си в Украйна представители на Пентагона и Държавния департамент на САЩ предупредиха властите в Киев, че ще трябва да отчетат няколкото милиарда долара, получени като военна помощ.

Според The ​​Washington Post предупреждението е дошло във връзка с корупцията в Украйна, която се прояви през последните десет години.

"Това е само началото": Мащабни обиски и арести на висши служители на Украйна

Както медиите цитираха предупреждението, то звучи така: „Бъдете готови да се отчитате за всичко, което ви даваме. И продължавайте да се борите с корупцията.”

Говорителят на Държавния департамент Даяна Шоу обясни на репортери, че по време на срещата с ръководството на Киев всички очаквания на американските данъкоплатци са били предадени директно на украинските власти и са се отнасяли до „прозрачността и отчетността“ както на получената помощ, така и на начина, по който тя се разпорежда.

Изданието отбелязва, че въпреки извършената от Киев работа за намаляване на бюджетния дефицит, Украйна все още се нуждае от финансиране поне веднъж месечно.

Според заместник-министъра на финансите Олга Зикова сумата, която трябва да се получава 12 пъти годишно, е $3 млрд. Известно е, че САЩ и ЕС са готови да емитират $30 млрд. през 2023 г.

Зикова каза, че остава необходимостта от още 10 милиарда долара и властите разчитат на помощ от други страни и международни банки, включително МВФ.

Според The ​​Washington Post към средата на януари общият обем на помощта, предоставена на Украйна от ЕС, възлиза на 49 млрд. евро, при преференциални условия страната ще получи още 18 млрд. Обемът на военната помощ в парично изражение възлиза на 10 млрд. евро.

Превод: GlasNews