Федералните здравни власти на Съединените щати спират временно поставянето на еднодозовата ваксина на „Янсен“ след регистрирани шест случая на тромбози на територията на Щатите в рамките на две седмици след поставяне на препарата.

И шестте пациента са жени на възраст между 18 и 48 години. Една от тях е починала, а друга е хоспитализирана в Небраска в критично състояние, съобщиха от властите.

Здравният министър направи важно съобщение за ваксината на "Янсен"

Почти седем милиона души в Щатите са получили ваксината на „Янсен“ до момента, предава бТВ. Макар първоначално това да беше само препоръка към отделните ваксинационни центрове, сега федералните власти спират поставянето на „Янсен“ за цялата страна, докато не се уточни дали случаите на тромбози са причинени именно от нея.

В щата Северна Каролина са били установени 18 случаи на нежелани реакции сред ваксинираните, като четирима от тях са били хоспитализирани. В центъра в Северна Каролина са били имунизирани над 2000 души.

Център за ваксиниране с щата Колорадо също преустанови работа заради десетки оплаквания от препарата. Нежеланите реакции варирали от главоболие до гадене. 

Още след тези случаи от компанията "Johnson & Johnson" заявиха, че внимателно ще проверят информацията. 

Закриха центрове за ваксинация на "Johnson & Johnson" заради нежелани реакции