Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит коментира признаването на Руската федерация за държавен спонсор на тероризма. Според нея това не е полезно и заяви, че Вашингтон ще продължи да следва стратегията за ограничаване на Руската федерация чрез санкции и ограничения на износа. Това съобщава "Гласът на Америка".

"Мисля, че чухте коментарите на президента Байдън и други в администрацията. Усещането във Вашингтон е, че това все още не е наистина необходимо и може да е контрапродуктивно в смисъл, че може да навреди на способността ни например да доставяме хуманитарна помощ в Украйна или да се изнесе определено количество зърно от Украйна“, каза Смит.

Американският дипломат добави, че по тази причина САЩ са по-фокусирани върху работата с партньори за затягане на антируските санкции и допълнителни начини за прилагането им, тъй като това ще увеличи натиска върху руския президент Владимир Путин и неговото правителство.

Освен това по-строгите санкции ще попречат на руската армия за напредване и създаване на нови възможности за Москва във войната срещу Украйна, каза Смит.

По-рано беше съобщено, че Парламентарната асамблея на НАТО призна Русия за терористична държава и в тази връзка призова за създаването на специален Международен трибунал за военна агресия на Руската федерация. Резолюцията на събранието отбеляза изискванията за формиране на начини за събиране на репарации от Руската федерация за щетите, причинени на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън не подкрепи идеята Русия да бъде призната за държава, спонсорираща тероризма. На въпрос на кореспонденти за целесъобразността на подобна стъпка, ръководителят на Белия дом отговори кратко: „не“.

Превод: GlasNews