Съединените щати могат да признаят, че Украйна се нуждае от оръжия, които могат да поразяват цели в окупирания Крим. 

Администрацията на президента Джо Байдън е готова да предприеме такава стъпка, дори ако това увеличи риска от ескалация. Белият дом заключи, че ако украинската армия успее да покаже на Русия, че нейният контрол над Крим може да бъде застрашен, това ще засили позицията на Киев във всички бъдещи преговори, пише New York Times. Освен това САЩ вече не са сигурни, че Москва ще реши да използва тактическо ядрено оръжие.

Както каза Дара Масикот, старши политически изследовател в RAND Corporation, Крим вече е бил удрян много пъти без масова ескалация от страна на Кремъл.

„Има повече яснота относно тяхната толерантност към щети и атаки“, каза тя.

Отбелязва се, че руският президент Владимир Путин и руската общественост смятат Крим за част от Русия. Ударите по полуострова могат да засилят увереността на руснаците, че войната трябва да бъде спечелена. Освен това американските служители не знаят как ще реагира Путин, ако Украйна нападне Крим с доставено от Америка оръжие.

Изданието пише, че въпреки това администрацията на Байдън обмисля една от най-смелите си стъпки - да помогне на Украйна да атакува окупирания през 2014 г. полуостров. Вече се водят дискусии относно използването на доставени от САЩ оръжия, включително HIMARS и Брадли AFV.

Въпреки това, както се посочва в материала, президентът Байдън все още не е готов да предостави на Украйна ракетните системи с голям обсег, от които Киев ще се нуждае, за да нанесе удари по руски цели на полуострова.

Украински официални лица отдавна настояват, че Крим е важна цел за атаки на UAF, казват журналисти. И така, става дума за военни бази и тилов военен ешелон, които трябва да бъдат ударени.

Както каза пенсионираният генерал-лейтенант от армията на САЩ Бен Ходжис, през следващите месеци украинските войски могат да използват „Брадли“, за да прережат сухопътния коридор на Русия към Крим. Според него именно военните бази в Крим са помогнали на Руската федерация толкова бързо да завземе южните райони на Украйна в началото на войната.

Изданието пише още, че ако Украйна се съсредоточи върху деокупацията на Запорожка област, тогава предварителните удари могат да включват поразяване на цели в Крим.

Превод: GlasNews