САЩ призоваха отговорните страни да не изключват интернет в Руската федерация, за да могат жителите на страната-агресор да имат свободен достъп до независима информация. Това каза по време на брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

„Призовахме посредници от цял ​​свят да не изключват Русия от интернет, така че информацията да продължи да тече в страната, а интернет да остане свободен и отворен в самата Русия“, каза по-специално говорителят на Държавния департамент.

Според Прайс целта на САЩ е да гарантират, че информационната ситуация в Руската федерация не се влошава. За това, според прессекретаря, е необходимо да се изключи възможността за „загуба на интернет“ в страната.

В същото време Прайс говори за закриването на опозиционни медии в Руската федерация и подчерта важността на проявата на солидарност с онези журналисти, които отразяват руската агресия в Украйна.

Междувременно руски медии съобщиха днес, че редица интернет доставчици в Руската федерация са получили известия от Google за спиране на сървърите на Google Global Cache, които позволяват ускоряване на зареждането на услугите. В същото време това оборудване продължава да работи в мрежите на най-големите руски оператори. По-специално договорът за обслужване на услуги беше прекратен с оренбургския доставчик Радиосвязь и доставчика MIPT Telecom, който е в списъците за санкции.

В същото време представител на Rostelecom, най-големият руски оператор, каза пред репортери, че компанията не наблюдава изключване на сървърите на Google Global Cache. MTS и MegaFon също нямат проблеми със сървърите.

Припомняме, че в Русия не могат да се справят с хакерски атаки на уебсайтове на държавни компании и ведомства. Хактивистите продължават да извършват DDoS атаки, използвайки инструменти като VPN, прокси, джаджи с руски IP адреси, обединени в ботнети.

По-рано Путин се оплака от мощни кибератаки, като ги нарече кибервойна срещу Русия.