Вашингтон проведе преговори с Киев заради опасността от ескалация, която може да бъде причинена от удари по територия дълбоко в Руската федерация.

Това съобщиха пред Ройтерс американски военни и дипломати.

Както беше отбелязано, дискусиите зад кулисите са изключително деликатни и следователно не се оповестяват. В същото време САЩ не налагат ясни географски ограничения за използването на своите оръжия от въоръжените сили на Украйна. Междувременно Вашингтон се опитва да „достигне общо разбиране за опасността от ескалация“.

„Имаме притеснения относно ескалацията, но все още не искаме да поставяме географски ограничения или да си връзваме ръцете твърде много (за украинците – бел. ред.)“, заявиха от американската армия, пожелавайки анонимност.

Друг събеседник на изданието отбелязва, че Вашингтон и Киев имат общо „разбиране“ по отношение на използването на надеждни методи на оръжия, предоставени от Запада. „Досега сме на една и съща позиция в разбирането на тези прагове“, каза служителят.

Американското разузнаване също предупреди за нарастващи рискове, особено като се има предвид несъответствието между очевидната амбиция на руския президент Владимир Путин и ефективността на неговата армия. Идните месеци може да отведат войната по „по-непредвидима и потенциално ескалираща траектория“, каза директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс на изслушване в Сената този месец.

Дъглас Лут, бивш посланик на САЩ в НАТО и пенсиониран генерал-лейтенант от армията, се съгласи, че Украйна има достатъчно руски цели в Украйна, за които да се тревожи.

Но той призна риска от ескалация и политическо разделение в НАТО, ако Украйна удари дълбоко в Русия.

"Това ще доведе до разцепление в рамките на алианса. И, разбира се, алиансът не иска това. И Украйна също не го иска", каза Лют пред Ройтерс.

Както знаете, администрацията на Байдън обмисля прехвърлянето на ракетната система M142 High Mobility Missile System (HIMARS) в Киев, която може да нанесе удари на няколкостотин километра, съобщава unian.net. Руската федерация активно се опитва да предотврати това.

Превод: GlasNews