Вашингтон ще продължи да предоставя разузнавателна информация на Киев, но украинските военни трябва да решат какво да правят с тях, заяви днес по телевизия CNN Линда Томас-Гринфийлд, постоянен представител на САЩ в ООН.

„Предоставяме им разузнавателна информация, за да могат да се защитават от руската агресия, както и да заемат по-добра позиция на масата за преговори с руската страна, но решението как да използват това разузнаване остава за тях“, каза представителката, цитирано от Нова. Според нея САЩ не спират да подкрепят Украйна от началото на руската спецоперация.

 „Ще продължим да предоставяме подкрепата, от която се нуждаят“, каза Томас-Грийнфийлд. В същото време тя твърди, че „Русия е усетила последствията от американската подкрепа за Украйна“. 

Днес Съединените щати обявиха нови наказателни мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Санкционирани са висши служители на най-голямата руска банка - "Сбербанк", както и от "Газпромбанк", три телевизионни компании и оръжейният производител "Промтехнология".

Нови експортни ограничения, съгласувани с Европейския съюз, са насочени директно за отслабване на руската военна индустрия.

Висш служител от администрацията на президента Байдън подчерта, че Вашингтон "не замразява активи на "Газпромбанк", нито забранява транзакции с нея". През "Газпромбанк" минават сделките на европейците за руския природен газ.