САЩ обявиха днес, че утре ще изпитат междуконтинентална балистична ракета.

Предварителното съобщаване на подобно ракетно изпитание е много необичайно, но цели да избегне всякакво влошаване на напрежението с Русия в разгара на конфликта в Украйна.

Този тест на невъоръжена ракета "Минътмен Три" ще бъде утре, на 7 септември сутринта от военновъздушната база Ванденберг, в Калифорния", заяви говорителят на Пентагона, генерал Пат Райдър.

"Става дума за рутинен тест, предвиден от дълго време и който подобно на предходните тестове, ще валидира и провери ефикасността и степента на подготовка на нашата система", каза той и допълни, че САЩ са информирали Русия за изпитанието предварително.

Плановете за референдум за Херсон са замразени

Обикновено страната не съобщава за изпитанията на междуконтинентални балистични ракети. Последното изпитание на ракета от този тип, оборудвана с бойна глава, която във време на война може да носи и ядрена бомба, беше отложено на два пъти.

Планирано за март, то бе отложено първо заради руската инвазия в Украйна. Вашингтон се опасяваше, че Москва ще използва този обикновен опит, за да разшири конфликта до други страни.

За втори път изпитанието бе отложено в началото на август след визитата на председателя на Камарата на депутатите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван.

 Накрая тестът бе извършен с успех на 16 август.

Снимката е илюстративна