Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че на САЩ са останали само 250 милиона от 3,5 милиарда, които бяха отпуснати за помощ на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън вече поиска от Конгреса 33 милиарда долара. Псаки обясни, че към момента властите могат да отпуснат засега 250 милиона долара, но помощта за украинските власти не свършва дотук. Джо Байдън поиска от Конгреса на САЩ допълнително финансиране за закупуване на всичко необходимо във военните операции за силите на Украйна, както и за подпомагане на хуманитарната помощ за бежанци.

Шефът на Белия дом вече е отпуснал около 4 милиарда долара по време на мандата си. Представителите на правителството на САЩ Антъни Блинкен и Лойд Остин, които посетиха столицата на Украйна, стигнаха до единодушното мнение, че финансовата помощ за украинските власти не трябва да се спира.

Конгресът на САЩ вече прие закона за ленд-лизинг, който опростява доставката на оръжия, съобщи mk-london.co.uk. Но има една точка на Lend-Lease, която всъщност е заем, което означава, че Киев ще бъде задължен да върне всички пари, предоставени по Lend-Lease.

Превод: GlasNews