Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън едва ли ще промени съществено подхода си за подпомагане на Украйна в борбата с Русия, включително по отношение на ракетите с голям обсег ATACMS. Това съобщават източници на CNN.

Според тях досега САЩ са отхвърлили някои украински искания за оръжие.

Американски служители като цяло гледат на неотдавнашната инерция на Украйна като на доказателство, че оръжията и разузнаването, предоставени от Запада на Украйна през последните месеци, са ефективни. Някои предупреждават, че е твърде рано да се нарече бързият напредък на Украйна през последните дни повратна точка във войната, предупреждавайки, че във военно отношение Русия далеч не е изчерпана.

Си Ен Ен пише, че служители не вярват, че бойният пейзаж се е променил достатъчно, за да оправдае драстична промяна в стратегията в краткосрочен план, въпреки неотдавнашните украински запитвания до законодателите и Пентагона относно ракетни системи и танкове с голям обсег.

Но поне засега САЩ все още не са склонни да предоставят на украинските сили тактическите ракетни системи с голям обсег на армията, известни също като ATACMS, които те изискват от месеци, казаха официални лица пред CNN.

На 12 септември Украйна предостави на САЩ списък с оръжия, необходими за продължаване на офанзивата през 2023 г. Списъкът включва десетки оръжия, включително тактическата ракетна система ATACMS, която има обсег от 300 км.

На 14 септември лидерът на Републиканската партия на САЩ Мич Макконъл призова Украйна да предостави ATACMS, големи дронове и танкове.

Превод: GlasNews