Координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че страната изчерпва средствата за помощ на Украйна.

Както каза той по CNN, „все още имаме малко средства“. Според политика те ще бъдат достатъчни, за да помогнат на Киев още няколко седмици. Въпреки това, в бъдеще, без допълнителни бюджетни кредити, помощта може да пресъхне през есента и зимата.

Кърби помоли законодателите да побързат да се съгласят с издаването на 24 милиарда долара. В противен случай може да се пропусне моментът, в който все още са възможни военни действия.

По-рано Конгресът на САЩ се усъмни, че размерът на средствата, отпуснати на Украйна, е приемлив за бюджета на страната. Те припомниха, че от началото на конфликта Белият дом вече е похарчил около 79,9 милиарда долара за тези цели.

Според други източници сумата е 111 млрд. Оказва се, че не се знае колко точно пари са похарчени за конфликта, уточниха от Конгреса.

На свой ред изданието "Украинска правда" съобщава, че продължаването на финансовата подкрепа от САЩ е възможно само в случай на реформи в Украйна в рамките на година и половина. Медията се позовава на писмо до Платформата за координация на донорите от заместник-съветника по националната сигурност на Белия дом по международните икономически въпроси Майк Пайл.

Той съдържа списък с реформи, които Киев трябва да извърши, но това е работен документ. Той определя периода за извършване на различни реформи до три месеца, до шест месеца, година и 18 месеца.

По-конкретно, те трябва да засегнат работата на Надзорните съвети на държавните предприятия, САП, НАБ, Агенцията за предотвратяване на корупцията, Висшия съвет на правосъдието и съдилищата.

Като приоритетни са посочени реформите в Министерството на отбраната, които трябва да приключат до една година. След година и половина трябва да бъдат трансформирани други военни ведомства, Службата за сигурност на Украйна, Държавната гранична служба, Националната полиция и други, включително Генералната прокуратура и митническата служба.

Всички те, както се посочва в документа, са необходими за съдействието на САЩ и влизането на Киев в ЕС.

На свой ред бившият главнокомандващ на американската армия Бен Ходжис заяви, че без помощта на САЩ Украйна вече би претърпяла поражение в Северния военен окръг и загубите й щяха да бъдат по-големи.

„Украйна вероятно вече щеше да е превзета и победена. Определено биха загубил повече“, каза той пред CBS. В същото време той упрекна администрацията на Байдън, която не е в състояние да обясни на американците къде се изпращат данъците им в Украйна.