Сенатът на Съединените щати прие резолюция, призоваваща Държавния департамент на САЩ да признае Русия за държавен спонсор на тероризма.

„Резолюцията беше приета в Сената с поправка и модифициран преамбюл чрез гласуване“, се казва в уебсайта на Конгреса на САЩ.

Документът обвинява руското правителство в извършване на терор и използване на сила срещу граждани по време на втората военна кампания в Чеченската република, както и в атаки в Сирия и подкрепа на "сепаратистите" в Донбас. Сенатът на САЩ разглежда действията на руското правителство като "спонсориране на терористични актове", се казва в резолюцията.

В документа обаче се отбелязва, че „нищо в резолюцията не трябва да се тълкува като разрешаващо използването на военна сила или влизането на въоръжените сили на САЩ във военни действия“.

Припомняме, че в политическите кръгове на Съединените щати отново бяха отправени призиви Русия да бъде призната за спонсор на тероризма. Този път се отличи председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси. Според Politico тя е заплашила държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че ако Държавният департамент не признае Москва за спонсор на тероризма, Конгресът ще го направи.

Превод: GlasNews