Ръководителят на британското разузнаване MI6 Ричард Мур изрази благодарност на журналистите от руския Първи канал (RF) за това, че каналът излъчи неговата реч. В нея политикът призова всички руснаци, които са недоволни от политиката на властите, да сътрудничат на британското разузнаване.

Според Асошиейтед прес през юли тази година Мур призовал руснаците, които са изправени пред „корупция, вътрешни разправии и безчувствената некомпетентност на своите лидери“, да работят с британското разузнаване. През септември Канал 1 пусна програма за Мур, включително видеото с неговия призив в едночасовото шоу.

Автор на материалите и изданието е Мария Бутина, 35-годишна журналистка, осъдена в САЩ. Американските власти я признаха за чужд агент и я депортираха през 2019 г. Изданието припомня, че в момента Бутина е станала депутат от "Единна Русия".

Мур публикува реакцията си към записа в социалната мрежа на 11 декември. Той обясни, че телевизията е успяла да изпълни задачата, над която британското разузнаване си е блъскало главата. А именно как да предадат призива на целевата аудитория в Руската федерация.

„Мислехме как най-добре да разпространим моето послание до целевата аудитория в Русия. Не очаквахме помощ от руски държавни медии. Благодаря хора! Рядко се случва да мога да ретуитвам!, подигра се Мур.

Медиите посочват, че разговорът на Мур е бил направен в Прага. В него политикът посочи още, че все по-често руснаците се обръщат към британския департамент заради конфликта в Украйна.

„Вратите на Великобритания са винаги отворени“, каза той тогава.

Американски журналисти казаха, че в своето изявление Мура Бутина го е обвинила в „евтини методи за вербуване“, изразявайки съмнения, че руснаците ще се хванат на такава безсрамна провокация.