Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс се срещнал тайно с украинския президент Володимир Зеленски през януари 2023 г. За това пише Business Insider с позоваване на предстоящата книга на Крис Уипъл The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House.

Както се уточнява, украинският държавен глава не вярвал в пълномащабна война срещу Украйна и смятал, че предупрежденията на САЩ за предстоящото нахлуване само всяват паника сред населението.

Бърнс направил специално пътуване до Киев, за да разговаря със Зеленски и да го предупреди за предстоящия опит за убийство. Ръководителят на ЦРУ в частност казал, че руски специални сили ще бъдат изпратени в Украйна за убийството на президента.

Авторът на книгата уверява, че Джо Байдън е наредил да се предаде на украинския лидер подробна информация за подготвяните срещу него заговори. Като цяло, според вестника, Вашингтон рядко разкрива разузнавателните си данни, но този път Белият дом бил напълно уверен в намеренията на Кремъл.

„Тази [информация за убийството] веднага привлече вниманието на Зеленски, той беше зашеметен, отрезвен от тази новина“, твърди авторът на книгата.

По-късно в Киев беше потвърдено, че след нахлуването в Руската федерация президентът на Украйна е оцелял след повече от дузина покушения срещу живота му.

По време на посещението си Бърнс също говори със Зеленски за плановете на Кремъл да нахлуе в страната. По-специално той съобщил за предстоящата атака на летище Антонов край Гостомел. Според американското разузнаване руснаците са планирали да го използват като плацдарм за щурма на Киев.

Книгата на Уипъл е насрочена за излизане в САЩ във вторник, 17 януари.

Припомняме, че тайната среща между Владимир Зеленски и директора на ЦРУ Бил Бърнс стана известна веднага след посещението на последния в Киев. CNN съобщи това на 18 януари миналата година. Както беше уточнено тогава, страните обсъдиха "усилията за деескалация" на ситуацията и текущите оценки на риска за Украйна.

През есента на 2022 г. шефът на ЦРУ отново пристигна в украинската столица. Визитата дойде на фона на опасенията на САЩ, че Русия може да използва ядрено оръжие срещу Украйна.

Превод: GlasNews