В САЩ полицията във Флорида арестува 11-годишно момиче за шеговито телефонно обаждане, за да й „даде урок“, след като то повторило видео в YouTube, което препоръчвало „смешно“ съобщаване за отвличане на приятел. 

Шегата на детето не била особено заплетена, но предизвикала сериозна тревога у властите. 11-годишното момиче изпратило съобщение до 911, че 14-годишният й приятел е бил отвлечен и че тя е на път след похитителя, пише Mirror.

"През следващия час и половина момичето изпрати още съобщения, включително описание на заподозрения мъж и информация, че има пистолет. В крайна сметка следствените действия доведоха помощниците до къща в Порт Ориндж, където беше открит мобилен телефон, от който било изпратено съобщението на 911", се казва в изявление на полицейското управление на Волусиан.

Арест на дете, фалшиво обаждане в полицията, решил да даде урок, арестуван 11-годишно момиче, обаждане на шега, шега, арест,цял екран
Полицията успяла да открие момичето по мобилния му телефон Снимка: Volusia Sheriff's Office/Facebook

Служителите на реда успели да открият момичето по мобилния й телефон. При пристигането си разговаряли с баща й, който казал, че детето му е у дома в задния двор.

Полицаите преминали през къщата в задния двор и открили момичето с мобилен телефон в ръце. Тя говорела, а от другата страна бил диспечерът на шерифа на Волусия, който се обаждал, за да потвърди, че помощниците вече са там.

Детето казало на служителите, че е получило идеята, докато е гледало видеоклип в YouTube и „си е помислило, че ще бъде смешно“. Тогава възрастните мъже в униформи решили, че само да я предупредят не е достатъчно. Задържали и разпитали 11-годишното момиче. Сега тя е обвинена в престъпление.

„Шериф Майк Читууд не се „развесели“. Подобни лудории са опасни – ще разследваме всеки инцидент, но днес бяха изразходвани ценни ресурси, които биха могли да помогнат на някой друг, който наистина се нуждае от нашата помощ“, се казва в изявление на полицията.

След като полицаите изпълниха задължението си, като арестуваха детето и осигуриха криминално досие, чието изчистване би струвало пари, когато стане възрастна, те предупредиха родителите, че е тяхна отговорност да наблюдават какво правят децата им в социалните медии.