Шерифът на окръг Летчър, Кентъки, САЩ, влязал в сградата на съда на 19 септември и застрелял съдия в кабинета му след спор, каза полицията.

43-годишният Мики Стайнс се предадал, след като застрелял съдия Кевин Мълинс. Стайнс е обвинен в убийство първа степен, каза представител на щатската полиция в Кентъки на пресконференция в четвъртък вечерта.

Стрелбата е станала около 14:55 ч. в съда на окръг Летчър в Уайтсбърг, град в югоизточната част на Кентъки. Шерифът е бил отведен в местен затвор и е оказал съдействие на следователите, каза Мат Гейхарт полицай от щатското управление.

„Тази общност е малка по природа и всички сме потресени“, каза той. 54-годишният съдия Мълинс е получил множество огнестрелни рани и е починал на място, допълва Гейхарт.

Разследващите разпитват свидетели, които са били в сградата по време на стрелбата. Полицията все още се опитва да установи какво е довело до спора.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешер каза в социалните мрежи , че е бил информиран за стрелбата. „В този свят има твърде много насилие и се моля да има път към по-добро утре“, написа губернаторът.

Стрелбата предизвика паника в общността за активен стрелец и предизвика блокиране на училища в района. По-късно полицията каза, че стрелбата е изолиран инцидент и че не е имало заплаха за обществото.

Ръсел Коулман, главният прокурор на Кентъки, каза, че неговата служба ще работи с местните служители за разследване и наказателно преследване на случая.

Новината смая жителите на окръг Летчър, който е дом на около 21 500 души. 

Откакто стана шериф, Стайнс беше обявен за обвиняем по две федерални дела.

През 2020 г. съдия отхвърли дело, заведено от бивш служител на шерифската служба, който твърди, че Стайнс е премахнал работата й при встъпването си в длъжност през 2019 г., защото тя е изразила подкрепа за друг кандидат за шериф.

Снимка: Регионалния съд в Летчър, Google Maps