Началникът на кабинета на Байдън, който отговаря за прилагането на санкциите, предупреди турските служители, че страната им е източник на подкрепа за насилието на континентите. Турция, каза той, служи като финансово убежище за терористичната организация Хамас и „търговски център“ за руската военна машина. 

Това съобщи Wall Street Journal на 30 ноември. Въпреки санкциите на САЩ срещу финансистите на Хамас през последното десетилетие, Турция е позволила на инвестиционните и холдингови компании на групата, брокерите на недвижими имоти и други бизнеси да работят от Истанбул, според американски служители. Въпреки това търговията между Турция и Русия се увеличи значително през последната година, въпреки контрола върху износа, насочен към ограничаване на доставките на електроника и други стоки, необходими за подкрепа на военните операции на Кремъл.

„Би било много жалко, ако евентуални бъдещи атаки на Хамас бъдат свързани с финансиране или подкрепа, осигурена от Турция“, каза Брайън Нелсън, заместник-секретар по въпросите на борбата с тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите. Той разговаря с турски официални лица в Анкара в сряда.

Турското правителство не признава Хамас за терористична организация, както правят САЩ. То прави разлика между военното и политическото крило на групата и се съмнява, че финансовите потоци от бизнеса пряко финансират оръжия.

Що се отнася до Русия, американски служители казват, че турски компании и физически лица могат да бъдат обект на редица санкции за доставка на стоки и услуги за Русия, които са забранени от западния експортен контрол.

„Ще предприемем всички необходими мерки, за да спрем тези действия и искаме да направим това в сътрудничество с Турция, но сме готови да действаме независимо“, каза Нелсън.

Както отбелязва изданието, визитата на Нелсън идва в критичен момент за американско-турските отношения. САЩ искат Турция да даде окончателно съгласие за влизането на Швеция в Организацията на Северноатлантическия пакт. Турция разчита на одобрението на САЩ за продажбата на нови изтребители F-16 на стойност 20 милиарда долара за своите въоръжени сили.

Турция играе на два фронта в конфликта в Украйна, като подкрепя Киев и пречи на укрепването на руския черноморски флот, пишат журналисти. Тя доставя оръжия на Украйна и насърчава износа на украинско зърно, което е важно за нейната икономика и световните доставки на храна.

Президентът Ердоган се стреми да разшири икономическите връзки с Русия, като помага на Турция да спечели чуждестранна валута и евтина енергия във време на икономически затруднения.

Американски официални лица твърдят, че турските пристанища се използват за обслужване на санкционирани руски танкери и за улесняване на контрабандата на оръжия и че руските подставени компании и турските фирми помагат за увеличаване на износа на стоки с двойна употреба, необходими за воденето на продължителната война на Кремъл.

Според изданието войната в Израел е прекъснала временно подобряване на американско-турските отношения, след като Ердоган изразил критики относно подкрепата на Запада за Израел и нарастващия брой жертви в Газа.

„Хамас не е терористична организация, а група освободители и муджахидини, защитаващи своята земя“, каза Ердоган пред членове на своята партия, използвайки арабската дума за тези, които се бият в името на религията.

Турски официални лица казват, че санкциите срещу Русия са неефективни, но също така казват, че ще избегнат износа за Русия, който може да помогне на армията на Кремъл в Украйна.

Според американски служители Турция отговаря на европейските заплахи, като прекъсва потока на стоки с двойна употреба към Русия през зоните за свободна търговия в страната. Вместо това обаче, твърдят те, товарът се представя като покупка от Турция и след това се изпраща отново в Русия.

Представител на турското министерство на външните работи все още не е коментирал тази ситуация.