Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше забелязан с червени петна по ръката си, докато напускаше резиденцията си в Ню Йорк в сряда, 16 януари, за да присъства на втория процес за опит за изнасилване на писателката и журналистката Е. Джийн Карол. 

Докато поздравяваше привържениците си, политикът махна с дясната си ръка към камерите и показа петна по показалеца и палеца, както и по горната част на дланта си, съобщава Business Insider.

Потребителите на социалната мрежа X направиха редица предположения за това какво може да е причинило съответните петна. Някои подозират, че бившият президент има "херпес на ръцете си" или може би наскоро е претърпял падане. Те отбелязват, че до вечерта тези петна са изчезнали, тъй като на вечерните снимки от пресконференцията дланите на Тръмп са били чисти.

Според д-р Джошуа Цайхнер, асистент по дерматология в болница Маунт Синай в Ню Йорк, е трудно да се диагностицира състоянието на кожата само от една снимка, но има варианти, които могат да причинят подобни петна по дланта на бившия президент.

„Обривите по ръцете могат да бъдат причинени от различни фактори, вариращи от инфекции през възпалителни състояния до външни влияния“, каза Цайхнер.

Цайхнер разказа на изданието за четири възможни варианта на "обриви" по ръцете на Тръмп.

Твърде сухи ръце

Според асистента по дерматология най-честите причини за обриви по дланите са сухота и прекомерно миене на ръцете.

„Като се има предвид, че Тръмп е самопровъзгласил се за „гермафоб“, теорията за прекомерното миене на ръцете може да бъде тествана. Ниските температури също могат да доведат до суха кожа, което е по-често срещано през зимата“, се казва в доклада.

Игра на голф

Както Цайхнер отбеляза, друга възможност за появата на такива петна може да бъде игра на голф.

„Друга възможност са мехурите, които могат да бъдат причинени от триене от дейности като голф, вдигане на тежести или бейзбол“, добавя лекарят.

Тръмп, петна по ръцете, червени петна, раниЦял екран
Червени петна по ръката на Тръмп

Химическо изгаряне от сок от лайм

Асистентът по дерматология отбеляза, че "дори сокът от лайм, когато е изложен на слънчева светлина, може да причини химическо изгаряне на кожата", известно още като "изгаряне от маргарита".

„Въпреки че Тръмп не пие алкохол, цитрусовият коктейл може да причини рани“, отбелязва изданието.

Нито едно от посочените

Както Цайхнер отбеляза, обривите по ръцете могат да бъдат причинени от почти всичко, включително ухапвания от насекоми, например.

Според Bild бившият съветник на американския президент Бил Клинтън Джеймс Карвил казал, че петната по ръцете на Тръмп "приличат на сифилис".