Американски съд оправда мъж, прекарал 48 години в затвора за убийство, което не е извършил. Случаят на Глин Симънс е най-дългата известна несправедлива присъда в САЩ.

70-годишният Глин Симънс е освободен през юли, след като окръжен съд установи, че ключови доказателства по делото му не са били предадени на адвокатите му.

На 18 декември окръжният прокурор заяви, че няма достатъчно доказателства, които да налагат нов процес срещу него. Така с решение от 19 декември съдия Ейми Палъмбо от Оклахома обяви Глин Симънс за невинен.

Освободеният мъж каза пред репортери, че е чакал този момент от „много, много време“.

„Това е урок по устойчивост и упоритост. Не позволявайте на никого да ви каже, че това не може да се случи, защото наистина може. Направеното не може да бъде върнато назад, но може да има отговорност“, допълни Симънс.

Глин Симънс излежава 48 години, един месец и 18 дни в затвора за убийството на Каролин Сю Роджърс през 1974 г. по време на обир на магазин за алкохол в предградие на Оклахома Сити.

Той е на 22 години, когато със съучастника му Дон Робъртс са осъдени на смърт през 1975 г. По-късно наказанията им са намалени на доживотен затвор поради решенията на Върховния съд на САЩ относно смъртното наказание.

Глин Симънс твърди, че е невинен и че по време на убийството е бил в родния си щат Луизиана. Окръжният съд отмени присъдата му през юли 2023 г., след като установи, че прокурорите не са предали всички доказателства на адвокатите на защитата, включително и това, че един свидетел е посочил други заподозрени.

Симънс и Робъртс са осъдени отчасти благодарение на показанията на тийнейджърка, която е била простреляна в тила. Тя е посочила няколко други мъже по време на полицейските разпити и по-късно е опровергала някои от собствените си показания, съобщи Националният регистър на оправдателните присъди, пише бТВ.

Дон Робъртс е освободен предсрочно през 2008 г. Глин Симънс в момента се бори с рак на черния дроб според неговата платформа за набиране на средства, която е събрала хиляди долари, за да подпомогне разходите му за живот и химиотерапия.

Несправедливо осъдените хора, които излежават присъда в Оклахома, имат право на обезщетение в размер до 175 000 щатски долара.