В САЩ директор на училище беше принуден да го напусне, след като родител се оплакал, че на ученици от 6 клас са показвани порнографски снимки в клас. По-специално, по време на урок по история на изкуството на децата била показана гола статуя на Давид от Микеланджело.  

Отбелязва се, че 6-класниците са изучавали Ренесанса и като част от темата учителят им е показал за анализ фреската „Сътворението на Адам“ от Микеланджело и картината „Раждането на Венера“ от Ботичели, както и статуята на Давид.

Един от родителите каза, че тези произведения са порнография, други двама казаха, че подобни теми трябва да бъдат съгласувани с родителите.

Хоуп Карасакиа, директор на класическото училище в Талахаси, каза, че след скандала с изкуството ръководството я е изправило пред факта, че или трябва да е уволнена, или да напише декларация за напускане по собствено желание, предаде BBC.

Жената каза пред местната преса, че не са й казали причината за уволнението, но тя го отдала на оплаквания относно статуята на Давид. На директорския пост учителят изкарва само няколко месеца.

Училищното настоятелство отбелязва, че миналата година са били изпратени предупредителни съобщения до родителите за обсъждане на работата на Микеланджело в клас, но тази година не са го направили. От училищното настоятелство го определят като недопустима грешка, според тях родителите трябва да знаят какво ще покажат на децата им.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис на свой ред нареди разширяване на щатския закон, забраняващ сексуалното образование и обсъждането на полова идентичност в гимназията.

Учителите, които нарушават закона, ще бъдат уволнени. Те също могат да загубят лицензите си за преподаване.

Превод: GlasNews