Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи изявление относно ситуацията в зоната на войната в Украйна. Според него в момента руските власти се подготвят за най-мащабното настъпление в Украйна от началото на "спецоперацията".

За целта, както обясни Столтенберг, в зоната на войната се прехвърлят останалите резерви от мобилизирани граждани (според генералния секретар на НАТО около 200 000 руснаци), както и наличните оръжия и боеприпаси.

Освен това политикът поясни още, че засега това са само предположения, тъй като това не било възможно да се документира.

Въпреки това Столтенберг припомни, че в зоната на войната са около 100 000 мобилизирани руснаци, които вече участват в боевете в Украйна.

Отделно политикът подчерта, че Западът не вижда в действията на руския лидер готовност за установяване на мир с Украйна.

Според генералния секретар на Алианса Путин, ако искаше, би могъл да сложи край на военните действия „още днес“, но не се наблюдават действия в полза на това, а дори, напротив, извършва се подготовка за военни действия.

 „…Най-важното е, че не виждаме признаци, че президентът Путин е променил общата си цел на тази инвазия, която е да контролира съседа, да контролира Украйна“, казва Столтенберг.