Хасиди спретнаха разгорещен спор в Ню Йорк за таен тунел от синагога. Конфликтът доведе до извикване на полицията и арести. 

Подробности бяха споделени в The New York Times. Журналистите съобщават, че е изграден таен тунел между централата на групата и съседния имот. Той беше открит в края на миналата година, но едва тази седмица в синагогата беше извикана строителна бригада. Строителите трябваше да възстановят повредените стени, но група хасиди се застъпиха за напускане на прохода.

На мястото е извикана полиция. Служителите на реда са засекли група мъже, които пробиват стената на молитвеното пространство, което води до тунела. Видео от мястото на инцидента също показва млади хасиди, които заемат тунела, опитвайки се да предотвратят запълването му с цимент.

Медията подчертава, че все още не е известно кой и с каква цел е построил тунела.

Sky News съобщи, че представителят на хасидското движение Хабад Моти Селигсън обвини за това „група студенти екстремисти“. Според него младите хора тайно създали проход от празна сграда зад централата, като го поставили под офис сгради и го свързали със синагогата.

От полицията съобщиха, че са арестувани 10 души за хулиганство и проникване. Още един човек е задържан за възпрепятстване на държавна администрация. Самата синагога вече е затворена, докато сградата се проверява за безопасност.

Според New York Post заподозрените може да са копали тунела почти година. Според една версия е предназначен да се „разшири“ синагогата. Твърди се, че хасидите, които са го изкопали, са планирали да стигнат до изоставената ритуална баня по този начин.

Съобщава се, че "групата млади агитатори", участващи в конфликта около тунела, са в САЩ "предимно" със студентски визи. Няма пострадали в резултат на сблъсъка.

Превод: GlasNews