Губернаторът на Тексас Грег Абът на практика се противопостави на федералното правителство на САЩ, като отказа да се съобрази с решението на Върховния съд за прехвърляне на граничната охрана на Граничния патрул. Дали Тексас наистина ще поведе нова конфедерация и ще предизвика нова гражданска война? 

Фокус подготви ТОП 10 факта, които ще ви помогнат да разберете по-добре поведението и политическите предпочитания на тази необикновена държава.
 
Всъщност Абът изведе дебата за миграцията (който преди това се превърна в най-популярната тема за американците, изтласквайки на заден план традиционно важни икономически въпроси) на ново ниво. Неговото екстравагантно решение събуди злорадстващи очаквания сред враговете на САЩ и подкрепа сред колегите републикански губернатори. Ето защо един от най-големите американски щати Тексас стигна до първите страници на водещите световни новинарски издания.

Тексас се обяви за окупиран: 10 щата изпратиха сили на Националната гвардия

1. Тексас е червен (републикански) щат

Последният път, когато демократ е станал сенатор от Тексас, е през 1988 г., а губернатор - през 1990 г. На последните избори за Камарата на представителите републиканците спечелиха 25 от 38-те окръга на Тексас. През 2020 г. Доналд Тръмп победи Джо Байдън с 52,1% срещу 46,5%, което му даде 38 от 40-те гласа на Електоралната колегия. Два гласа не отидоха при Байдън, а отидоха в „сивата зона“.

2. Тексас е вкусна хапка на изборите

Щатът делегира 40 представители в Избирателната колегия на президентските избори (само Калифорния има повече - 54). Той също така избира 38 депутати в Камарата на представителите.

3. Демократична жилка

Повечето от областите, спечелени от демократите, са на границата с Мексико.

4. Бум на населението в Тексас

Населението на щата от 30 милиона се е удвоило през последните 40 години. Значителен източник на нарастване на населението е имиграцията. Именно Тексас съставлява една трета (1,6 милиона души, от които около 0,5 милиона са Тексас) от новите американци, появили се през 2023 г.

5. Пъстър състав на населението

Почти 40% от жителите на Тексас са от испански произход. Много общности по югозападната граница на Съединените щати са почти изцяло испанци. Коренните американци съставляват по-малко от 1% от населението на Тексас. В началото на 21 век афро-американското население съставлява малко под една осма (около 12%) от общото население на щата и е концентрирано в централните части на големите градове, като повече от 40% от афро-американците живеят в Далас и Хюстън.

6. Испанците започват да колонизират щата Тексас

Първите европейци стъпват в Тексас през 1528 г. Територията започва активно да се колонизира през 18 век, главно с усилията на испанците. Говори се, че племето Кадо поздравило испанските заселници с думите Tay-yas, което означава „приятели“ – и звучи като „Тексас“.

От 1821 г. (годината на независимостта) Мексико стимулира заселването на региона със своите граждани.

7. Тексас съществува като независима държава почти десетилетие

През 1836 г., в разгара на Гражданската война в Мексико, Тексас обявява независимост. На референдума за независимост населението на щата веднага се изказа за присъединяване към САЩ, но последните... отказаха да приемат бунтовния регион.

Само 9 години по-късно Вашингтон промени решението си и анексира Тексас като отделен щат. Той стана 28-ият щат и имаше право да се раздели на още 4, но тексасците така и не се възползваха от тази възможност. Важно условие за анексирането беше собствеността върху земята да остане в държавата, а не във федералното правителство.

8. Тексас участва във формирането на сепаратистката конфедерация

Още през 1861 г. Тексас се присъединява към така наречените Конфедеративни американски щати, които се застъпват за запазването на робството и се отделят от Съединените щати. Връща се отново след поражението на Конфедерацията в Гражданската война през 1865 г.

9. Държавната конституция е приета през далечната 1876 г.

Тексас има двукамарен законодателен орган, състоящ се от 31 сенатори, избрани за четиригодишен мандат, и 150 представители, избрани за двугодишен мандат. Губернаторът, избран за четиригодишен мандат, може да инициира закони, да свиква специални законодателни сесии, да налага вето на законопроекти и да назначава съвети и комисии. Няма конституционни ограничения за това колко мандата може да служи един губернатор, но властта на губернатора на Тексас е ограничена, тъй като много служители и изпълнителни съвети се избират, а не назначават.

10. Правото да защитаваш границата си

Губернаторът Грег Абът тълкува натиска на имигрантите като нашествие от друга държава и цитира конституционни принципи, които позволяват на държавата да се защитава. Именно защитата от набези от Мексико беше основната причина за обединението на Тексас със Съединените щати през 1845 г. Затова сега губернаторът на щата обвини федералното правителство, че не изпълнява преките си отговорности.

В момента се водят няколко съдебни дела, като всяка страна цитира различни законодателни актове. От една страна, федералното правителство трябва да отговаря за защитата на границата; от друга, щатът Тексас има право да предприеме допълнителни мерки, ако федералните власти се провалят.

Сега е очевидно, че въпросът с имиграцията е излязъл от чисто правната плоскост. Това е горещ политически въпрос, който ще повлияе на резултата от президентските избори в САЩ през ноември. Републиканците откриха слабото звено на демократите и няма да пропуснат шанса да им нанесат болезнен удар в навечерието на решаващи избори и за двете партии. Това е битка на живот и смърт както за републиканците, така и за демократите и в такава конфронтация е трудно да се намери място за компромис.