Британското издание The Telegragh публикува сценарий, при който страни от НАТО са атакувани от Русия.

Медията пише, че в случай на военно нападение срещу страните от Европейския съюз руските въоръжени сили ще имат нужда от 3 милиона военнослужещи.

Журналистите насрочиха началото на Третата световна война за пролетта, когато според тяхната версия Русия ще засили военните действия в Украйна. По пътя ще бъдат мобилизирани 200 000 души.

През лятото украинските въоръжени сили ще бъдат разбити и руските войски ще влязат в Киев. А през есента политическите събития ще дойдат в балтийските страни. Ще има протести на рускоезичното население срещу репресиите на местните власти.

В същото време се извършват кибератаки срещу Естония, Литва и Латвия, а демонстрациите се използват като „претекст за учения в Беларус и разполагане на войски в Калининград“.

Според западни анализатори през зимата на 2024 г. ще избухне граничен конфликт в района на Сувалкския коридор.

След това НАТО и Руската федерация ще бъдат изправени пред избор.

„Да преговарят или да водят война“, казват медията.

Журналистите, които интервюираха експерти, също оцениха икономическия потенциал на потенциалните опоненти. В същото време военният сценарий не отчита намесата на САЩ, което прави картината съмнителна.

 

Оценявайки икономическия потенциал на Москва, британците смятат, че тя ще трябва да „удвои или утрои” своите руски въоръжени сили от 1 на 3 милиона, а военните разходи спрямо БВП на Русия трябва да се удвоят или утроят.

Те посочват и последствията от подобно решение. Така, удвоявайки военните разходи до 12-15% от нивото на късния СССР, Русия може да доведе икономиката си до колапс, както се случи със съветската икономика.

„Утрояването би било още по-опустошително“, казва The Telegraph.

В резултат на това журналистите смятат, че Европа може да доведе Русия до банкрут с нови санкции, а атаката на руските въоръжени сили може да бъде отблъсната.